Начало           Свържете се с нас     


За насСподелете във ФБ

Намерете ни във ФБ
Какво е Варненската
литературна школа за ученици?

Варненската литературна школа за ученици е 7 в 1.

Тя е човешка общност от малки и големи, които пътуват, общуват, четат, мислят, пишат, публикуват и се състезават на полето на художественото слово и на духовната култура.

Школата е пространство на духа, душата и сърцето. Събира жадни за духовни празници. Предлага допълнителни знания за художествената литература и култура. Подкрепя съграждането на млади таланти. Провокира към съпреживяване на духовните ценности на България, на Балканите и на Европа.

Кои сме ние, организаторите?

Ние, организаторите, сме шепа учители от град Варна. Възрастта ни е разпиляна между мечтите на третото и мъдростта на седмото десетилетие. Не искаме да живеем само за хляба. Жадни сме за радости на духа и на душата. Възкресихме и ще развиваме Школата. Искаме и имаме воля да съграждаме последователи.

Не сме затворено общество. Наш човек е всеки, който търси път към храм.

Кой ни подкрепя?

Община Варна, нашите приятели и школските симпатизанти. До ноември 2010 община Варна финансираше образователната и издателската дейност на Школата, осигуряваше награди за конкурсите. От 2011 избрахме да сме на самоиздръжка.

Кой ще се чувства добре сред нас?

Всеки ученик от 5. до 12. клас на варненско училище, който иска да научи повече за художествената литература и култура и има воля да развива уменията си да пише и да рисува. Всеки учител творец. Всеки, който иска да расте като учител творец и е готов да служи на децата, на таланта и на художественото творчество и култура.

Какво правим?

Утвърждаваме човешката потреба от духовен живот и от нравствени ценности. Защото духовният живот е базов за човека, а нравствените ценности учат да живеем заедно. Ще оцелеем като вид само заедно и само през грижа за духа.

През учебната година предлагаме работа в клубове за словесно творчество и за театър и организираме работа по проекти за духовни дейности и за нравствени ценности.

През ваканциите предпочитаме пътувания из страната, Балканите и Европа и разнообразни извънградски форми: работилници и лекторати с учени и творци на българската литература и култура, пленери.

От пролетта на 2007 г. проправяме националните и балканските маршрути на проекта “Литературен космос”. Банката с пътеписи и есета за преживяното става богата и шарена.

За 100-годишнината на Емилиян Станев през 2007 стартирахме националната инициатива „Да почетем, като прочетем!”.

Всяка година се опитваме да издаваме по 2 книги: на член и на преподавател на Школата.

Наши преподаватели журират конкурси за ученическо и за учителско творчество.

В памет на Димитър Ефендулов - доайен на литераторите от Варна, инициирахме и вече е факт уникалната общинска стипендия “Димитър Ефендулов” за свободна докторантура на варненски учител по Български език и литература.

Засега не подготвяме за изпити. Подкрепяме творческото и нравственото израстване.

Какво още планираме?

Нови културни маршрути из България, Балканите и Европа. Нови проекти и нови конкурси.

Къде и кога може да ни намерите?Към началото на страницата

© 2008-2019, Варненска литературна школа за ученици - Всички права запазени Сайтът е изграден от BGpro.com