Начало           Свържете се с нас     


ТворчествоСподелете във ФБ

Намерете ни във ФБ
Наградени творби

Първа награда за приказка - Април 2008

АЗ СЪМ ТВОЯТ БОГ, ДА НЯМАШ ДРУГИ БОГОВЕ ОСВЕН МЕНЕ!
 
Двамата режисьори
от Бисерка Алексиева

Живели някога двама режисьори. И двамата искали да направят света красив, но театърът им бил беден. В него работели стари уморени актьори с грозни счупени кукли. Как да правиш изкуство с тях? Как да промениш света?

Заспорили режисьорите. Единият смятал, че светът ще стане по-красив, ако правят висше изкуство. Другият поискал да направи публиката по-добра. Дълго спорили, не се разбрали и разделили театъра. Този, който искал да прави модерен театър, взел актьорите. Онзи, който искал да промени публиката, взел куклите. И всеки тръгнал по своя път.

Преди всяка репетиция, преди всяко представление единият режисьорът казвал на куклите:

- Приятели, помогнете ми да дам радост на хората! Помогнете ми да ги науча да се обичат, защото лишеният от любов нищо не е в този свят.

И куклите играели, а публиката плачела или се смеела. След всяко успешно представление куклите ставали все по-хубави, все по-подвижни, все по-живи. Един ден, преди да падне завесата, публиката видяла, че на сцената има не кукли, а живи актьори.

А какво станало с втория режисьор? Той бил страшно умен, страшно упорит и страшно горделив. Обиколил целия свят. Учил се в много школи. Запознал се с много драматурзи. И донесъл в стария театър най-хубавите пиеси. Решил да направи модерен спектакъл със старите актьори. Те искали да му помогнат, но не знаели как да се държат на сцената. Тогава режисьорът ги вързал със здрави нишки и направил…

Направил куклен театър!Към началото на страницата

© 2008-2019, Варненска литературна школа за ученици - Всички права запазени Сайтът е изграден от BGpro.com