Начало           Свържете се с нас     


ТворчествоСподелете във ФБ

Намерете ни във ФБ
Наградени творби

Поощрение от конкурса "Кмет за един ден"

КМЕТ ЗА ЕДИН ДЕН
Есе от Ивайло Юриев Цанков

Какво означава да бъдеш кмет на даден град или село?

Кметът е човек, който се грижи за облика на селището, което управлява. Това е трудна и много отговорна работа. За да бъде привлекателен един град, неговият управител трябва да притежава познания в много области. От особена важност е той да обича хората, с които живее, и да направи всичко възможно те да се чувстват уютно както в домовете си, така и когато бързат за работа или се разхождат по улиците или парковете в крайните квартали или в централната част на града. За да постигне това, добрият градоначалник трябва да има и добър екип от професионалисти, с които да постига своите цели - израстването и просперитета на града.

Какво бих направил, ако стана кмет, та дори и за един ден?

Това е доста провокативен въпрос, който ме кара сериозно да се замисля. Та аз съм само на 18 години и имам толкова желания… А като се има предвид, че нетърпението е типична за моето поколение черта…

Да бъдеш кмет е едно голямо вълнуващо предизвикателство! Наясно съм, че кметът не е вълшебник, но от него зависи много. Основна негова цел трябва да бъде да направи по-добър живота на своите граждани, за да спечели тяхното уважение и доверие.

Ако аз съм кмет на дадено селище, първото нещо, което бих направил, е да подобря неговата инфраструктура - красиви сгради, широки и удобни булеварди, приятни и мамещи със спокойствието си паркове и градини…

Трябва да се увеличават, а не да се унищожават зелените площи; да се направят добре уредени пешеходни пътеки и пешеходни зони; да се разширят улиците и да се направят подземни гаражи… Мечти, мечти, мечти… Но какво пък, така хората биха се чувствали по-спокойни и по-уютно в своя град. Това са само част от нещата, които зависят от един кмет. Добрата работа, възможностите за релаксация чрез почивка и/ или културни и спортни занимания също са част от отговорностите и задълженията на добрия кмет. Концерти, фестивали, спартакиади… Младежите имат нужда от забавления, а за това са необходими спортни площадки с подходящи съоръжения, клубове, дискотеки.

Градовете имат нужда и от други промени. Тъй като аз съм незрящ, най-остро усещам нуждата от промяна, за да се чувствам въпреки различието си пълноценно. Необходими са ориентиращи пътеки, водещи парапети, звукови светофари, рампи, подходящи превозни средства. С една реч нужни са простички неща, които да облекчат достъпа на хората с увреждания до всяка сграда, независимо дали става въпрос за жилищен блок, административна сграда, културен институт… Чувал съм, че в други европейски страни надписите в асансьорите са и на брайл, лекарствата имат надпис и на брайл, указателните табели в музеите са и на брайл. А у нас? Толкова много хора с различни форми на увреждане са затворници в собствените си домове. Жалко е, че в ХХІ век, в Ерата на Водолея все още има дискриминация заради физически увреждания… Простете за иронията, но това е една задачка-закачка за кмета за един ден.

Ако съм кмет дори за един ден, бих направил нещо за училищата - да станат по-приветливи и уютни, за да може и самото обучение да бъде достъпно и приятно за всички ученици.

Защо да не живеем в една по-чиста, по-приветлива и по-модерна държава? Всеки човек си мечтае да живее в едно по-добро, по-уютно и по-изискано място. Така животът е по-лесен и по-приятен. За да стане всичко това обаче, е необходима намесата на кмета, на когото хората се доверяват и разчитат. Ако все пак ми се отдаде възможност да бъда кмет, та дори и за един ден, бих искал хората да одобряват това, което правя, да им бъда полезен и по този начин да спечеля тяхното доверие и уважение.

Няма нищо лошо в това да помечтая за един нов по-добър и по-достъпен свят от този, в който живеем сега.

Кметът не е вълшебник и не може да режи всички проблеми на града само за един ден, но… може да постигне много за няколко години. Ако отново бъде избран за следващ мандат, това означава много - неговите съграждани отново му се доверяват и му гласуват правото да управлява живота им.

Аз май доста „се разпилях" в разсъжденията си за моето кметуване…

Щеше ми се да пиша за толкова много неща, но когато в един момент осъзнаеш отговорността за другите, ти самия се променяш…

А властта… Това е тема за друг размисъл.

Ивайло Юриев Цанков
Ученик от ХІ клас
СОУ за ДНЗ „Д-р Иван Шишманов"
Гр. Варна

Към началото на страницата

© 2008-2019, Варненска литературна школа за ученици - Всички права запазени Сайтът е изграден от BGpro.com