Начало           Свържете се с нас     


ТворчествоСподелете във ФБ

Намерете ни във ФБ
Номинирани творби

Възкресенски маратон за доброто 2011

Втора седмица

Не на идолите
Драгомир Ивелинов Енчев - VІ Б клас
СОУ "Любен Каравелов" - Варна

"Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе в небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи." - това гласи втората божа заповед. Но освен грубото идолопоклонство има и друго вътрешно идолопоклонство. Негови проявления са користолюбието, чревоугодничеството, горделивостта и лицемерието. Сега ще ви разкажа как аз станах жертва на едно от тях.

След като се разделихме с приятелите ми от училище за да посрещнем Коледа и Нова година, в къщи настъпиха дни на дълга подготовка за празниците. Мама прекарваше цялото си време в кухнята, а татко почти летеше до магазина по няколко пъти на деня. Тъкмо се беше прибрал натоварен и в двете ръце с торбички от "Билла" и "Пени" мама поде:

- Иво, извинявай, но забравих да ти поръчам яйца и галета моля те, върни се пак до магазина.

Тако изпъшка тихичко, под мустак, остави торбите и се запъти към магазина. А ако знаете какви вкусни неща приготвяше мама. От кухнята долвях миризми, на които не можех да устоя. Сърмичките вече бяха готови. От тях се издигаше тънка струя пара, която разнасяше аромат из цялата стая. Във фурната цвърчаха крехки пържоли, наденички и ребърца. Картофките имаха приятна, леко розова коричка. Прегледах набързо какво има в торбите, които тате донесе и зърнах в едната чудесни лакомства - шоколади, кексчета, различни видове бонбони и др. Тихичко оставих мама да си работи, взех сладките и дим да ме няма в другата стая. Похапнах си с удоволствие от всичко после още малко и още малко.....

Ей така сладко си похапвах цяла седмица. След ваканцията, в пэрвите дни на януари тръгнахме на училище, а аз и на тренировки по баскетбол. Треньорът беше учуден как за толкова кратко време съм успял да напълния толкова много. Тринировките станаха по-трудни и по-тежки, всичко ме болеше. Трябваше да спазвам дълга и мъчителна диета. Така си платих за чревоугодничеството. Сега внимавам много какво и по колко ям.

Разбрах, че човек не бива да си издига идоли.Към началото на страницата

© 2008-2019, Варненска литературна школа за ученици - Всички права запазени Сайтът е изграден от BGpro.com