Начало           Свържете се с нас     


ТворчествоСподелете във ФБ

Намерете ни във ФБ
Номинирани творби

Възкресенски маратон за доброто 2011

Десета седмица

Зависттa e болест

Камелия Ивайлова Станева
5. клас на СОУПЧЕ ''Ал. С. Пушкин", Варна

Определение - Завистта е тежко инфекциозно заболяване, поразява най-вече съзнанието на хората. Има силно отражение върху настроението и външният вид на човека с трайни последици, често не-обратими за заразените лица. Има лечение, но то е доброволно.

Симптоми - Те се изразяват в липса на настроение, липса на положително отношение. Намръщеност, плачливост, безапетитие, сприхавост, постоянен и характерен симптом на недоволството. Липса на реална преценка, която е заменена от обърканост и мъст към останалите хора.

Клинична картина - През най-ранният период на заразата се забелязва при детето тропане с крак, желание и рев. В юношеска възраст се наблюдава изключително силно изразено при момичетата, по-малко при момчетата, но това не означава, че липсва. Тук се наблюдават лоши погледи, силни обидни думи и интриги. Тук е най-силно изразено и раздаване на яростни закани, та дори и юмруци или скубане на коси по различни поводи и без поводи. Във фазата на зрялата възраст има всичко това, но не е явно изразено като симптоми, а подмолно, т.е. всичко това го правят възрастните, но тихо и с ясна облага и цел. Така най-често става и предаването на заразата от човек на човек. В тази възраст процентът на заразените е най-голям и тази възраст има особено остра нужда от лечение, защото често предават заразата и на децата си.

Лечение - строго индивидуално. Трябва да се внимава, какво се желае и иска и да се ограничава завистта като дейност.

При нас от малки мама ни казваше: ”Моята прабаба ми викаше - Не гледай, чедо, в чуждата паница, щото тя няма да те нахрани, ами най-много да те отрови.” И още нещо: мразя да се казва „Те, другите хора…”

Всеки да си намери ваксина, за да се предпази от завистта.Към началото на страницата

© 2008-2019, Варненска литературна школа за ученици - Всички права запазени Сайтът е изграден от BGpro.com