Начало           Свържете се с нас     


Настояще
Споделете във ФБ

Намерете ни във ФБ


Настояще - Новини

06.04.2022

През последните години дейността на Школата се поддържа от инициативата Да почетем, като прочетем. Актуалният ѝ график можете да видите тук.

25.03.2018

Люлякови храсти. Това засадихме този път на Благовещение. Дали някога някой ще разпознае под тях своята Мина, може би никога няма да узнаем. Екатерина Радева, Анджелина Мардиросян и Максим Енчев от Варненската търговска гимназия "Г. С. Раковски" са новите ученици, които вписаха имената си сред сътворителите на Празничната гора, провокирани от Нели Вичева, ръководител на екоклуба в училището. 

25.11.2017

1101-та годишнина от успението на свети Климент отбелязахме с ученици от Варненската търговска гимназия "Г. С. Раковски", 4. ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри", Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии "Д. И. Менделеев". Габриела Яворова, Джулиана Фламур, Деница Гамбезова, Пламена Лефтерова, Ива Атанасова, Атче Хасан, Божидар Янев и Даниел Игнатов са новите гимназисти сред строителите на Празничната гора в Екопарк Варна.

1.10.2017

Тази година Денят на българската поезия и Международен ден на музиката се превърна в личен празник на Алекс. На своя тринадесети рожден ден той посади своето първо дърво. Камерният състав на екипа направи тройния празник повече интимен, отколкото обществен. 

25.11.2016

11:30 в Екопарк Варна: честваме 1100 години от успението на свети Климент Охридски - първи епископ на българския език

И тази година ще отпразнуваме деня на свети Климент заедно с учените и служителите от Екопарк Варна. Пак ще добавим към Празничната гора фиданки. Ще се включат и зрелостници от най-старото варненско училище: СУ „Свети Климент”. Ще засадим два женски ракитника, подарени от БАН, за да се опази този застрашен от изчезване храст.

Неслучайно обвързваме празника с грижа за облагородяване на природния свят около нас. Свети Климент учел своите ученици не само на българско четмо и писмо. Обучавал ги и да облагородяват фиданки. Съчетавал грижата за душата на новопокръстените чрез родно писмено слово с грижа за плодородието и красотата на света, в който живеем.

Добре дошли на честването са всички, които споделят почитта и радостта от писменото слово, от красотата на света и от хармонията на духа, проповядвани от свети Климент.


01.10.2016

За поредното начало и празнуване на Деня на българската поезия и Международния ден на музиката засадихме ракита. В грижата за новото дръвче се включиха гостуващи на Парка деца и опитен баща. Денят беше прекрасен, а новото попълнение на Празничната гора - кипро.


21.04.2016

Днес, 21.04.2016, в навечерието на Световния ден на Земята, нова пиния попълни Празничната гора в Екопарк Варна. В предпразничното събитие се включиха Анна Неделчева, Вероника Балтаджиева, Виктория Иванова, Йоанна Костова, Ивета Костадинова и Камен Георгиев от Екоклуба на Варненската търговска гимназия, ръководен от г-жа Нели Вичева.


07.01.2016

Да почетем, като прочетем ще има и през 2016. И този път календарът включва и творци от други сфери освен словесната, както и спорни автори, към чието наследство сме колкото внимателни, толкова и доброжелателни. Каним всички, които искат да участват в радиоварианта на инициативата, да дадат знак до 31.01.2016 на prolitera@abv.bg или prolitera67@gmail.com. Пожелаваме си всяко почитане, където и да се случва, с когото и да се споделя, да се превръща в истинско съБИТИЕ.

От 1 феврури стартира и възкресенският мараТОН за ДОБРО 2016


26.11.2015

На тези фиданки ще им върви по вода. Такъв дъжд ни поля, че подгизнахме. Дъждът може да се мисли и като кръщение за новите осмокласнички от екоклуба на варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски” с ръководител Нели Вичева - Велиана Майсторова, Вероника Христова, Деница Коларова, Петя Йорданова, Татяна Календарова.

Калцуните не ни спасиха от калта. Макар че садихме втората фиданка под ноемврийски порой, Искра Манолова, която най-неочаквано изплува на пътеката в Парка и на мига се включи, поля с вяра, че е важно със своя ръка, ритуално да го сториш, за да го бъде новото мъниче.

Събитието се получи, както сме го мечтали – шумно, весело, необичайно – като на истински празник, но без да се забравя и подминава поводът: денят на свети Климент, чиято отдаденост на делото и на човеците почетохме за пореден път.

09.11.2015

135 години от рождението на Йордан Йовков

Ново училище и нови деца се включиха в инициативата "Да почетем, като прочетем". Симона Стоянова, Десислава Попова и Рая Христова  от ОУ „Стоян Михайловски” гостуваха в Радио Варна по повод на 135-годишнината  от рождението на Йордан Йовков. Те бяха подготвили интересен литературен материал за известния български писател и заедно със своята учителка по БЕЛ Галина Кузманова представиха малко познати факти от живота и творчеството му.  Почетоха големия творец, като прочетоха и финала на разказа „Шибил”, пресътворил момент от живота на действителен котленец от 19 век.

Домакин на гостенките бе Людмил Станев. Авторското му предаване „Морска гара” по Радио Варна е отколешен партньор на "Да почетем, като прочетем". 

Днес, 9 ноември, към инициативата се приобщиха и всички ученици на ОУ "Стоян Михайловски" - момичетата гостуваха на училищното радио. 


02.10.2015

Японска червеника посадихме този път в Екопарк Варна.  И пак под синьо небе отпразнувахме деня на българската поезия и на музиката. Не всички седмокласници от 8. СОУПЧЕ, които се изсипаха от микробусчето, овреме бяха узнали какъв точно е днешният празник и защо тъкмо на 1 октомври откриваме новата учебна година във Варненската литературна школа за деца и за ученици, но всички емоционално се включиха в засаждането на фиданката в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА, която съграждаме от есента на 2009, и в последвалото споделяне за поезията, музиката, нуждата от творчество и жаждата за красота. Г-жа В. Райкова показа и разказа за книжката, сътворена по проектите „Литературна география” и „Език свещен” от довчерашните пето- и шестокласници, настоящи кандидат-гимназисти, подкрепи поканата за включване в поредния Рождественския мараТОН за ДОБРО на Школата, казахме си успокояващи думи за усилния седми клас и продължихме със снимки, игри и разбира се, разходка из Розариума. Благодарихме на Петя – грижовния ни помощник, анонсирахме следващото садене за Деня на свети Климент - 25.11.2015, и със съжаление потеглихме обратно към града.


30.09.2015

1 октомври, 13:30, Екопарк Варна - откриване на 2015-2016 учебна година. Старт на Рождественския мараТОН за ДОБРО 2015.

Да почетем, като прочетем  през октомври за Христо Бръмбъров (1905–1974) - оперен певец и вокален педагог, Борис Димовски (1925–2007) - график, карикатурист и общественик, и за Ефрем Каранфилов (1915–1998), литературен теоретик и критик


09.06.2015 - 30.09.2015

Да почетем, като прочетем отново сътвореното от Кирил Христов - 140 години от рождението му, споделеното от Христо Явашев (Кристо) - 80 години от появата му на белия свят в България, непреходното от Георги Джагаров, Елиас Канети, Владимир Башев, любимото от невероятния Борис Христов и значимото от позабравения Тома Измирлиев. 


26.03.2015

Този път в Екопарка ни чакаше изненада. Нашите помощници не само бяха приготвили всичко, а бяха и засяли новите фиданки. Благодарим за 100-процентната съпричастност към съграждането на ПРАЗНИЧНАТА ГОРА, надяваме се на 1 октомври да действаме заедно. Прекрасното време, Яворовата поезия и магията на голямата любов между Мина и Яворов, припомнена от шестокласниците на г-жа Валентина Райкова от 8. СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", направиха деня слънчево празничен.


17.03.2015

Наближава поредното школско празнуване на Благовещение, а това означава поредно садене на нови фиданки в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА на ЕКОПАРК Варна. Ще бъдeм там в 11:00 на 25 март, а добре дошли са всички, които споделят нашето пристрастие към съБИТИЕ в условия на радостно общуване с даровете на природата и на човешките таланти.

08.01.2015

Да почетем, като прочетем. Инициативата продължава и през 2015. Тази година календарът ни включва и личности, творили в сфери извън словесните, както и противоречиви творци със сложна житейска съдба, към чието наследство сме колкото внимателни, толкова и доброжелателни. Каним всички, които искат да се включат в радиоварианта на инициативата, да дадат знак до края на януари на познатите адреси: prolitera@abv.bg и prolitera67@gmail.com. Пожелаваме си всяко почитане, където и да се случва, с когото и да се споделя, да се превръща в същинско съБИТИЕ.


07.01.2015

Спорна и смислена 2015 на всички приятели, съмишленици и съдеятели на Школата.


01.10.2014

Отново мараТОН за ДОБРО: Рождественски

Регламента можете да видите и тук. Промени в условията няма, отсъствието на знак за годината проявява стремежа към устойчивост на събитията в Школата. Както и досега, каним деца и ученици да сътворят и изпратят за 9 седмици 9 сладкодумни благослова, 9 рождественски картички или 9 мотивиращи слогана по темите на 9-те послания за добро. Припомняме, че творбите се оценяват от жури на Варненската литературна школа, а отличените се награждават. 

Късмет и успех, кандидат-маратонци:) Творчеството и доброто са смислен път към щастие.


01.10.2014

Празника за началото на новата учебна година в Школата отпразнувахме и този път в деня на на музиката и поезията и в Екопарк Варна, но садейки треви. Може да ви се стори странно, дори несериозно, но от 2012 там има специален раздел и за треви. Високи и ниски, червенеещи и кафенеещи, гъсти и не толкова ... Прекрасния есенен ден споделиха шестокласници от СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин" на г-жа Валентина Райкова, а снимките от усърдната работа за тревите вижте тук.

Стиховете и преводите на Петя Дубарова, които припомниха, че изкуството ни трябва, за да не забравяме, че сме човеци, може и да не се чуваха много добре сред дърветата, но бяха точно толкова слънчеви, колкото и вълшебният есенен ден сред тревите, цветята и музиката на меката варненска есен.


28.09.2014

ПОКАНА 3.
към всички, за които са важни талантите, ценностите и съБИТИЕТО.

1 октомври - Международен ден на музиката и Ден на българската поезия, между 11:00 и 11:30, Екопарк Варна: 14-то садене на фиданки в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА, която съграждаме пет вече години - от есен 2009, с безценната помощ на екипа на парка.

15.09.2014

Честита нова учебна година на всички ученици, учители и родители. Да е спорна, радостна и спокойна. И да не забравяме - продължава 9 месеца неслучайно. Варненският и преславски митрополит Симеон - най-дълго митрополитствалият свещеник в православния свят, неслучайно предложил да бъде и станало така. Вплел благослов и завет в избора. Както е безценен плодът от майчината утроба, така безценен да бъде и плодът, сътворен през учебната година в умовете и душите на децата. И както е безкрайно раждането на деца, така да е безкрайно и сътворяването на личности в българските училища. Да не забравяме този завет на строителите на нова България. Да следваме мярата на тяхната мъдра прозорливост и човеколюбие.


03.09.2014

Остават само 2 седмици до крайния срок за кандидатстване за общинската стипендия "Димитър Ефендулов" за варненски учител по БЕЛ, зачислен на свободна аспирантура. До 17.09.2014 документите следва да бъдат депозирани в деловодството на Община Варна. Късмет и успех на кандидатите.


07.08.2014

Деца на премиерата на новата детска книжка на Красимир Машев.

Вчера, 06.08.2014, в рамките на варненската Алея на книгата 2014 издателство ЖАНЕТ 45 представи новата поетична книга за деца "Безкрило хвърчило" на Красимир Машев. По покана на Школата малки приятели на поета съпреживяха празника и почетоха твореца със свои изпълнения на новите стихотворения, а мъници от училище МЕЧТАТЕЛИ поднесоха и пъстър подарък - хвърчило, изработено специално за премиерата. Накрая за автографи се подреди детска редичка от почитатели.   


01.08.2014

Да почетем, като прочетем запърви път или отново първия български роман "Под игото" по случай 120 г. от първото му появяване като самостоятелна книга. 

Узнайте как го правят във фамилията на Йоанка - бъдеща първолачка в ОУ "Добри Чинтулов", Варна и едно от най-активните деца на Школата, от поредното ни участие в предаването Отличен 6 на Радио Варна.  


11.05.2014

Да почетем, като прочетем! Светите равноапостоли и съпокровители на Европа св. св. Кирил и Методий!

ПРОГЛАС КЪМ ЕВАНГЕЛИЕТО от Константин Кирил Философ

В петък, 09.05.2014, съвместно със сдружение за творческо и хармонично развитие на личността ЩУРЧЕ, Варна депозирахме втора кандидатура за общинско финансиране. Проектът се нарича синергия ИЗБОРА или работим заедно за ИЗБОРА.  Продължава, като ги развива и обогатява, традициите на школските работилници.


25.03.2014

Две събития белязаха школското празнуване на Благовещение 2014: детски поздрав за журналистите от Радио Варна и екстремно садене на нови фиданки в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА на ЕКОПАРК Варна.


23.03.2014

ПОКАНА 2.
към всички, за които са важни талантите, ценностите и съБИТИЕТО.

БЛАГОВЕЩЕНИЕ, малко след 14:30, Екопарк Варна: 13-то садене на фиданки в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА, която съграждаме от 2009 с безценната помощ на екипа на парка.

22.03.2014

В петък, 21.03.2014, екипът ни за първи  път депозира кандидатура за общинско финансиране на проекта без край мараТОН за ДОБРО. Искаме да успеем. Пожелаваме си го. Спомнете си с нас предходни издания.


27.02.2014

Днес, 27 февруари, в школската инициатива ДА ПОЧЕТЕМ, КАТО ПРОЧЕТЕМ за първи път КУЗМАН ШАПКАРЕВ, се включват ученици от НГХНИ "Епископ Константин Преславски", Варна. Г-жа Елеонора Николова - учител по БЕЛ, Благовеста, Валенсия и Вероника ще разкажат какво са научили за празника ПРОШКА, който тази година се празнува на 2 март. Те ще стартират поетапното представяне на празничната система на българите, проучена чрез специални изследователски задачи. Всички деца от класа са работили по темата. Изследователските групи са съпоставяли историческите прояви на празниците. Сами са избрали говорителите, които ще споделят резултатите. Слушайте ги от 14.00 до 16.00 в предаването на Радио Варна "Отличен 6" с водещ Валерия Василева.

Проявата стартира школското честване на 180-годишнината от рождението на възрожденския книжовник и фолклорист Кузман Шапкарев. То ще продължи през цялата 2014. В навечерието на всеки от основните празници децата ще разказват както за съвременния облик, така и за Шапкаревото описание на празнуването.


31.01.2014

Йоанка, макар че още не чете, ще ПОЧЕТЕ, КАТО ПРОЧЕТЕ и научи с помощта на мама избрана от двете творба от автор, честван през 2014. Талантливото момиченце е най-активната малка авторка от Възкресенския мараТОН за ДОБРО 2012, а Димитрина Димитрова - нейната майка, е сред най-активните родители от Рождественския мараТОН за ДОБРО 2011. Тандемът на двете дами е сред най-сърцатите приятели на Школата. Благодарни сме за радостта да творим заедно. Очакваме следващите активни почитатели на българската литература.  

25.01.2014

Петокласниците на г-жа Елеонора Николова от НГХНИ "Епископ Константин Преславски" вече избраха кого ще ПОЧЕТАТ, КАТО ПРОЧЕТАТ през 2014 пред микрофоните на Радио Варна. Г-жа Сия Папазова - ръководител на детско-юношеския театър "Златното ключе", конкретизира авторите на ключарите, а г-жа Юлияна Раева от 5. ЕГ "Йоан Екзарх" анонсира заявката на гимназисти от поредното варненско училище. Очакваме следващите.


22.01.2014

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ, ГОСПОЖИЦИ И ГОСПОДА,

ПЪРВАТА ПОКАНА за 2014: за инициативата ДА ПОЧЕТЕМ, КАТО ПРОЧЕТЕМ за първи път или отново през 2014. Своето желание да почетете, като прочетете по Радио Варна любима творба или откъс от автор, честван през 2014, може да заявите на prolitera@abv.bg или prolitera67@gmail.com.

Конкретният запис се съобразява с календара за 2014 и с възможностите на участниците. Прави се предварително в студио на Радио Варна То е съдеятел на инициативата от 14.03.2010. Предоставя възможност за изява на разнородни литературни вкусове и предпочитания. Опитайте, изберете, споделете своята обич към любим автор или творба. Споделянето е ценност. Много голяма. Вълнуваща.

Г-жа В. Райкова от СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Варна вече депозира майско включване на петокласници от клубовете „Език свещен" и "Литературна география". Те ще почетат честването на 120-годишнината от публикуването на първия български роман "Под иго" от Иван Вазов. Г-жа Монка Николова - директор на ОДК Варна, анонсира обсъждане на трайно сътрудничество по инициативата.

Очакваме Ви. ДА ПОЧЕТЕМ, КАТО ПРОЧЕТЕМ.


05.01.2014

5-6 години, 12 маратона и ... палачинката се обръща

12 мъници по на 5-6 навалиха входа, разсъбличаха якета, засъбуваха ботуши, заобуваха пантофки за танци, после застанаха спокойно пред огрените, тъжните, просветлените и угрижени погледи на жените и децата от Къщата, впериха очички в учителките слънца и пяха, танцуваха, рецитираха … Сътвориха чудо на добротата и на любовта: мъниците, които няма да се сетят дори да откажат да споделят улицата, двора, дома с хора като дечицата от Къщата. Няма да настръхнат от страх и омраза, защото със сърцето си знаят, че сме различни, но равни пред живота и слънцето грее еднакво над всяка човешка съдба, ласкаво е към всички, топли всяка жива душа на тази земя …

Добра Коледа 2013 сътвориха и в ИГРАЛНИЦА_ЗАНИМАЛНИЦА_ВАРНА 

03.01.2014

Варненските учители по БЕЛ, които се канят да кандидатстват за общинската стипендия "Димитър Ефендулов", да не отлагат дейностите по зачисляване в докторантура на самостоятелна подготовка. Изискването на т. 4.2. от регламента е безусловно: трябва "Да са изпълнили изискванията за докторантура на самостоятелна подготовка."

Екипът на Школата си пожелава оспорвана конкуренция между най-амбициозните учители изследователи.


30.12.2013

В навечерието на новогодишната нощ екипът на Школата пожелава рождественската светлина да огрява живота на всички човеци през цялата 2014. 

09.12.2013

Приключи поредният Рождественски мараТОН за ДОБРО. Най-безусловното заключение от него е, че колкото повече даваш, толкова повече имаш. Вярно е и обратното. Каним всички бивши, настоящи и бъдещи маратонци да споделим ДОБРАТА КОЛЕДА на ИГРАЛНИЦА_ЗАНИМАЛНИЦА. Както възкликна преди време АА, доброто е заразно. Децата и учителите от ЗАНИМАЛНИЦАТА са поредните заразени с бацила на добротворството, така че на 21.12.2013 от 11:00 ще се прегърнем там.

27.11.2013

Нов клек в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА за деня на свети Климент. Досега не бяхме садили толкова голямо дръвче. Добре, че взехме помощник, а Валя - нашата неизменна еко консултантка, така беше подготвила всичко, че не сме се изложили, надявам се, с притъпкването, паничката и поливането на фиданката. А момичетата са новите каравеловчета на г-жа Галя Кузманова от варненското СОУ "Л. Каравелов".


25.11.2013

Днес, 25.11.2013, празнуваме деня на свети Климент Охридски.

За пети път ще почетем първия епископ на български език и създател на Охридската книжовна школа със засаждане на дръвче в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА в Екопарк Варна. Добре дошъл е всеки, който почита служителите на Словото: 14.30, Екопарк Варна.

13.11.2013

Днес, 13.11.2013, празнуваме за пореден път световния ден на доброто. Той е пореден повод да споделим убедеността си, че доброто е в нашите ръце, че зависи от нашите всекидневни избори. Ние сме, които избираме дали да го множим, или да го отложим, загърбим, подминем ... Припомняме, че нашият Рождественски мараТОН за ДОБРО 2013: 1 октомври - 6 декември продължава и е провокиран от споделим Кодекс без давност.


02.11.2013

Началото е факт, продължението зависи от нас.

Имаше ДЕН ЗА БЪДЕЩЕТО на 1 ноември 2013 във Варна: в Театъра и в "ЖАР-птица".

Живи срещи на деца и ученици с професиите и работата в театър „Стоян Бъчваров” и в книЖАРница „ЖАР-птица” стартираха идеята на Школата почитта към будителите от миналото да се проявява чрез ДЕН на грижа ЗА БЪДЕЩЕТО на нашите деца.

Диляна от „ЖАР-птица” показа на деца и родители какво значи да искаш и да станеш книжарка. След като си била години наред пиарка.  После тумбата напазарува книжки със спечеленото от базара, лично приготвен за Хелоуин, и се пренесе в театъра. Децата слушаха, гледаха, пипаха, разговаряха, питаха, възклицаваха пред сградата, по стълбищата, в залата, гримьорната, шивачницата … кой какво прави и как го прави, за да има спектакъл на сцената. Накрая се снимаха. С измислячката на костюми Мира, с разказвачката за театъра Вили, с майсторките шивачки … И договориха кога ще гледат муминтролите  и балета за лешникотрошачката.

Гимназистите видяха как актьори и режисьор за първи път качват „Ревизор” на сцената на Филиала. Заедно се превивахме от смях на барбаронската природа на Пламен Георгиев, на експлозивната стръв на Стоян Радев, следвахме кадифените напътствия на Пламен Марков … Забравиха се в залата. Магията на театъра е обсебваща! Дали ще я изберат за съдба, никой не знае. И не пита. Важно е да вдишат тръпката, да преживеят правенето и когато застанат пред избора на живота, да знаят дали да тръгнат по тази пътека.

От всички възможности за 1 ноември 2013 - Радиото, Телевизията, Театъра, Градското списание, Книжарницата, Занималнята за деца и Кабинета за психологична помощ, най-желани се оказаха тъкмо книжарницата и театърът. А децата от „Игралница-занималница” и ученици на Росица Русева от 3. гимназия се възползваха най-активно от възможността да почетат миналото, като се погрижат за бъдещето, събирайки Деня на будителя с Деня на отворената врата.

Първият ДЕН на грижа ЗА БЪДЕЩЕТО на нашите деца вече е факт. Дали ще утвърдим работещ национален модел за различно празнуване на Деня на будителя,  обърнато повече напред, отколкото назад, зависи само от нас. Съ-деятели има. Елица Виденова, Мариета Бобева, Стоян Радев, Веселина Михалкова, Виолета Тончева, Елена Владова, д-р Цвета Маринова, Илиана Йорданова, Диляна, Валерия, Христина… Всички откликнаха на поканата да покажат професиите и работата си и гостоприемно отвориха врати за празника на будителя.  Децата, родителите и учениците, които се възползваха от възможността, този път бяха тридесетина. Наша е грижата да провокираме и други навреме да разгледат калейдоскопа на професиите, за да избират своята на светло. 

И накрая. Няма смисъл от почит към миналото, която не служи на бъдещето, затова да направим 1 ноември и 21 май национални ДНИ на грижа ЗА БЪДЕЩЕТО на нашите деца. Честването на Кирило-Методиевото дело започнало от шепа хора. Днес не си представяме пролетта без Деня на просветата и културата. Нова шепа хора могат с мерак и воля да сътворят добра нова традиция, която почита миналото, като на дело се грижи за бъдещето.

И още един край. На 09.11.2013 от 10:00 в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" Елица Матеева се приобщава към идеята с кинолектория. Защото всеки ден е ден на грижа ЗА БЪДЕЩЕТО, ако избереш да вярваш, че бъдеще се гради, не се чака.

Кръстина Манолова
Варненска литературна школа за деца и за ученици

31.10.2013

График на събитието ДЕН ЗА БЪДЕЩЕТО на 1 ноември във Варна

Уважаеми госпожи, госпожици и господа, приятели,

Варненската литературна школа Ви кани на 1 ноември да съпреживеем работния ден на Радиото, Телевизията, Театъра, Е-списанието, Занималнята за деца, Кабинета за психологична помощ, Кинозалата на критика ...

12:00 - БНР Варна. Гидове - Валерия Василева и Христо Гинев.
12:00 - Основна сграда на Театър "Стоян Бъчваров", служебен вход. Гид - Виолета Тончева, събитие - репетиция на "Ревизор" с Пламен Марков.
14:00 - Централен вход на Археологическия музей. Елена Владова от "Градското списание" кани за журналистически рейд из галерии на Варна.
13:00 - Игралница-занималница гостува на Театъра. Гид - Виолета Тончева.
13:30 - 15:00 - БНТ2 Варна.

15:00 - 16:30 - Игралница-занималница приема кандидат-учители.
17:00 - 20:00 - Кабинет за психологична и психотерапевтична помощ за деца и юноши: д-р по психология Цвета Маринова - ул."Велес" 5, вх. 5, ет.1, ап 3., 0899655315.

Моля, давайте знаци във ФБ групата РОДИТЕЛИ БУДИТЕЛИ или на 0898561009, домакините искат да знаят какво да очакват, макар приблизително:)

09.11.2013 от 10:00 - кинолектория от Елица Матеева в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". Защото ГРИЖАТА ЗА БЪДЕЩЕТО е всекидневие за всички, които не чакат бъдещето, а работят за него.

24.10.2013

На 29 октомври и на 1 ноември стартират две нови инициативи на Школата: клуб "Екология на душата" с ученици на г-жа Росица Русева от ПМГ "Методий Попов", Варна и Дни на национална грижа за професионалното бъдеще на нашите деца.

Новият клуб "Екология на душата" ще среща ученици от природо-математическата гимназия с варненски лекари творци и първата е на 29.10.2013 от 18:30 в зала "Европа" с най-популярния сред тях: д-р Людмил Станев от Спешна помощ. Името на клуба, разбира се, не е случайно: планетата и душата са еднакво важни за всеки човек. 

Дните на национална грижа за професионалното бъдеще на нашите деца са провокирани от опит на Швейцария: най-доброто място да се родиш през 2012. Идеята е да обвържем празнуването на 1 ноември и 25 май с национална подкрепа за професионалното ориентиране на младите хора в България. Виждаме реална възможност това да се направи, като празнуването се съчетае с Дните на отворените врати и всяка година през тези два дни всички врати на всички работни места се отварят за децата, за да срещат различни професии и през годините да разпознаят своята. Подробности и включване във ФБ групата на РОДИТЕЛИТЕ БУДИТЕЛИ може да намерите тук.

01.10.2013

Екопарк Варна, Розариум: Гласът на душата - празнично откриване на 2013-2014, посветено на деня на българската поезия и на международния ден на музиката.  

Празнувахме началото на 2013-2014 и поредния ден на музиката и на поезията през гласа на душата. За първи път в школско събитие се включиха новите петокласници от клубовете „Литературна география“ и „Език свещен“ на г-жа В. Райкова от СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин”. Заедно засадихме две семенячки от японския храст Красив плод и обиколихме "старите" фиданки от Празничната гора в Екопарка.

И този път стана видно, че когато човек силно поиска нещо, целият свят му помага: 3 дни валя, снощи като из ведро, но когато наближи часът за нашия празник в Розариума, слънцето раздипли облаците, огря кръгчето ни от почитатели на поезията и на музиката и укроти вятъра. Половин час след като се прибрахме по домовете си, задуха силно и студено и светилото се скри. Даде своя знак за мястото на поезията и на музиката - носят топлина и светлина в живота, душите разговарят чрез тях, и отново забули лик. За да припомни като че ли и още нещо: есента вече е факт, Рождественският мараТОН за ДОБРО 2013 започва, а с него и подготовката на душата за зимните празници, които увенчават усилни тримесечни делници. От нас зависи да са и спорни, за да е сладко и радостно и това празнуване.

14.09.2013

Не добра, книгата е отлична! - настоя проф. Тодор Балкански, възроптавайки срещу оценката на проф. Кирил Цанков за книгата Селища с българско население в Северния Буджак на Димитър Маринов.  На премиерата в Радио Варна новопокръстеният доктор по филология и първи носител на уникалната общинска стипендия "Димитър Ефендулов" за варненски учител по БЕЛ на свободна докторантура разказа за сътворяването на доктората - основа на изданието, проф. Балкански - научен ръководител на изследването, го определи като "Труд" с главна буква, а рецензентът издател проф. Кирил Цанков обеща да издаде и големия докторат на младия учен. 

Гости на съкровеното тържество в ранния следобед на Кръстовден бяха близки, приятели, колеги, директора и ученици на учителя, съпругата и снахата на Димитър Ефендулов, както и екс министър Иван Станчов.

Може би се питате защо в Школата сме толкова развълнувани от "незначителния" житейски факт? За нас той е скъп знак, че качествени тенденции в живота на Варна са живи дори когато не са безусловно видими: градската колегия от учители по БЕЛ проявява потенциала да следва високия пример на Учителя Димитър Ефендулов, общинските власти проявяват волята да подкрепят и финансово автентичното израстване на учители с потенциал на учени, а  групата съмишленици на Школата, инициирали стипендията, можем да се зарадваме, че конкретната проява на почит към духа се случва дори в бездуховни времена.   

09.09.2013

14.09.2013 от 14:00 в Арт салона на Радио Варна - премиера на книгата Селища с българско население в Северния Буджак: Ономастика, Етнонимия. Групонимия. на младия учен Димитър Маринов: доктор по филология и първи носител на уникалната общинска стипендия "Димитър Ефендулов" за варненски учител по БЕЛ на свободна докторантура.


06.09.2013

Димитър Маринов - първият носител на уникалната общинска стипендия "Димитър Ефендулов" за варненски учител по БЕЛ на свободна докторантура - вече е доктор по филология. Вчера той защити своята дисертация на тема: Селища с българско население в Северния Буджак: Ономастика, Етнонимия. Групонимия.

По думите на проф. Тодор Балкански - научен ръководител на младия изследовател, той е хванал последния влак с ешалоните на българщината в тази страна. Дали след време ще има българи в нея, не зная, но направеното от този автор ще остане в основата на българознанието за нашия народ в тази част от неговото разселение по света.

На 14.09.2013 от 14:00 в Арт салона на Радио Варна предстои премиера на едноименната книга на младия учен от колегията на варненските учители по БЕЛ.

До 17.09.2013 се подават документи за второто присъждане на стипендията в памет на Димитър Ефендулов.


04.09.2013

Благодарности, възможности за Ф и Н О и планове за 2013-2014 в Школата.

27.08.2013

Приключи и вторият месец от Еньовския маратон. Третата тема е: Вярвай в себе си, в другия и в природата. Изискванията са известни - тематичен пътепис от 999 думи с до 3 снимки. До 24 септември очакваме нови творби за впечатляващи преживявания из страната и по света на prolitera67@gmail.com.  


09.08.2013

05.09.2013 - официална защита на дисертацията "Ономастика на българските селища в северната част на молдовския Буджак"  на Димитър Маринов: първият учител по БЕЛ от Варна, спечелил стипендията "Димитър Ефендулов" през 2009.

Очаквайте варненска презентация на книгата, която ще популяризира научния труд, сътворен под ръководството на проф. дфн Тодор Балкански, в средата на септември. Най-любопитните, които искат да видят дисертацията, автореферата, рецензиите и становищата веднага, могат да отворят страницата "Конкурси" в сайта на Института за БЕ. 

Пожелаваме блестящо представяне на Димитър Маринов и очакваме оспорван конкурс за втори носител на стипендията, посветена на доайена на варненските учители по БЕЛ.


07.08.2013

Остават точно 40 дни до крайния срок за новите кандидати за общинската стипендия "Димитър Ефендулов".

В състезанието за стипендията, равна на минималната месечна заплата за 3 години, могат да участват всички учители по Български език и литература от община Варна, които са изпълнили изискванията за докторантура на самостоятелна подготовка и се отличават с доказани в учителската практика интелектуални, емоционални и социални ресурси.

Всеки кандидат трябва да представи до 17.09.2013 в Дирекция „Образование" на Община Варна копие от решение на научния съвет на научната организация за записване в докторантура на самостоятелна подготовка, мотивация за докторантура, СV и кариерно портфолио. Директорите на училищата, в които кандидатите работят, следва да депозират директорска преценка за училищния кандидат.

Стипендията се връчва от Кмета на град Варна на 22 септември - рожден ден на Димитър Ефендулов, по време на градското тържество за Деня на независимостта.

Всеки стипендиант приема за свой дълг и за проява на чест и достойнство да развива способностите си и да служи на доброто и на красивото, където и да се намира, с каквото и да се занимава.

Статутът на тази уникална за страната общинска стипендия е приет с решение № 4916-9-т.2 (53) на Общинския съвет на Варна на 25.04.2007, а защитата на Димитър Маринов, учител по БЕЛ в ОУ "Петко Рачов Славейков" и неин пръв носител, предстои през есента.


25.07.2013

Приключи първият месец от Еньовския маратон. На ход е втората тема: Грижи се за себе си, за другия и за природата. Изискванията остават естествено същите - тематичен пътепис от 999 думи с до 3 снимки. До 24 август на prolitera67@gmail.com може да изпращате своите нови творби за впечатляващи преживявания из страната и по света.


01.07.2013

Ниагара на Алеко - блестящ образец за всеки, предизвикан от първата тема на Еньовския маратон: Обичай себе си, другия и природата. Категоричният реторически жест, че не може да опише, да фотографира, да нарисува великолепието на Ниагара, е последван от класически образ на природното чудо. Забележително е, че пътешественикът пожелава всекиму да изпита блажените чувства, които преживява, сбъдвайки своята детска мечта.

И едно признание: триадата аз, другият и природата възкръсна от изказване на холандска принцеса:)

30.06.2013

Приключи първата седмица от Еньовския маратон - единадесетия от маратоните за добро на Школата. Както миналата, така и тази година той е тримесечно състезание за три тематични пътеписа от по 999 думи и 3 снимки. До 24 юли на prolitera67@gmail.com очакваме първите Ви вълнуващи творби за райски кътчета из страната и по света.


27.04.2013

Днес, на Лазаровден, в Концертното студио на Радио Варна закрихме десетото издание на Проекта без край мараТОН за ДОБРО, наградихме най-добрите и се радвахме на песните и стихотворенията на мъниците от детската градина.

Пролетният празник на талантите, на ценностите и на съ-причастната грижа за доброто в нашия живот събра най-запалените малчугани от ОДЗ "Детски свят", Варна, техните родители, братя, сестри, баби и дядовци, новите ни приятели от Духовнопросветния център "Свети Архангел Михаил", всички картички добринки от трите месеца на маратона, както и 3 изрисувани рулона: Рулон Добри 2, Усмивко и Слънчо Рулон Добреви:)

За сътворяването на Слънчо Рулон Добрев децата от група "Слънчице" и тяхната учителка Светлана Георгиева получиха първа награда, а каравеловчетата от клуба към СОУ "Л. Каравелов" и тяхната учителката по БЕЛ Галина Кузманова - поощрение за комплексно участие и за творческо израстване при създаването на клипове за ВМ_2013. Грамоти за съ-деятелство бяха връчени на Неделното училище при ДПЦ "Свети Архангел Михаил", Варна, на г-жа Боряна Петкова от ОДК-Варна и разбира се, на домакините от проекта "Криле за полет" на Радио Варна. 

Деца, татковци, мами и госпожи заедно разгънаха 79-метровия Рулон Добри 2, после рисуваха, пяха, рецитираха, снимаха отвред, а рисунките добринки с прекрасни образи и пожелания, веселите рулони грееха шарени и пролетни на двете стени и из всички възможни маси и плотове на студиото. Малко нескопосано, но съпричастно показахме и снимки от трите априлски недели в неделното училище, когато човеци от 1 до 61 четоха и рисуваха за истината и лъжата, за любовта към себе си и към другия, за помощта към бедстващия, за радостта от обичта и от очакването на Възкресение.

Най-щастливи от блясъка на сцената в Концертното студио на Радио Варна бяха малките слънчица, водени от Светлана, орисана като че ли да свети, и от г-жа Ана, родена да вдъхновява за песни. Още несвършили, питаха ще има ли пак. А пропусналите да кажат своите стихчета се върнаха да довършат и не бързаха да оставят микрофона.

Подарък със заръка получиха на изпроводяк всички - празна картичка добринка с кодекса без давност на Школата, за да нарисуват своята добринка, да съчинят най-сърдечното празнично пожелание и да подарят творението си на човека, когото най-много обичат, за да помни, че доброто е като Лазар: възкръсва дори от мъртвите, когато го пожелаеш силно и с много любов.

Неочаквано получих и личен подарък: картичка добринка от 9-годишната Евдокия. Признанието на детето преобрази личното ми усилие маратонът да не свърша в истинска радост. За тази радост благодаря още на Пенка Генадиева, дето запали за маратона градината и направи фотоалбума на празника, и на Деляна от неделното училище, която съ-действа така съ-причастно, че титлата маратонец сама се настани до името й:)

Анонсирахме Еньовския маратон. Той започва на Еньовден.

За ВЛШ - Кръстина Манолова

23.04.2013

ВЛШ включи децата от група "Слънчице" на ОДЗ №11 "Детски свят", Варна в Маратона на четящите хора.

Кр. Манолова прочете Елин-Пелиновата приказка за сватбата на Червенушко, а Ася от Варненската библиотека "Пенчо Славейков" - приказката за Косенцето Босенцето и връчи обичайните за Маратона грамоти на децата и на Школата.

22.04.2013

От днес, Световния ден на Земята, до 27 април - Международния ден на здравето, участници във Възкресенския мараТОН за ДОБРО 2013 сътворяват Седмица на обичта към себе си, към другия и към Земята: гостуват на избрани от тях хора и места, предпразнично подаряват прегръдка, благопожелание и творба. Които желаят, изнасят и представление пред домакините.

На 26 април приключва състезанието за 3+1 клипа за Маратона. На познатия адрес - prolitera67@gmail.com, очакваме клипове 4.2. за празничното гостуване на маратонците. С имената на оператора и на участниците в клипа. Данните се тълкуват като декларация за авторство, автентичност и обществена премиера на клипа.

На Лазаровден от 13.30 в Радио Варна каним всички съ-деятели, съ-мишленици и съ-творители на десетото издание на Проекта без край мараТОН за ДОБРО заедно да отпразнуваме финала на възкресенското работене за добро 2013.


21.04.2013

Днес нарисувахме последните великденски КАРТИЧКИ ДОБРИНКИ. Над двадесет човеци от 1 до 61 майсторихме празнични изображения за най-любимия човек. Предстои изложба и официално закриване на Възкресенския мараТОН за ДОБРО 2013. Заповядайте на Лазаровден от 13.30 в Радио Варна заедно да отпразнуваме финала на десетото издание на проекта без край мараТОН за ДОБРОто на ВЛШ.

14.04.2013

ВЕЛИКДЕНСКИ КАРТИЧКИ ДОБРИНКИ от втората неделя на последния месец от Възкресенския мараТОН за ДОБРО 2013

10.04.2013

ВЕЛИКДЕНСКИ КАРТИЧКИ ДОБРИНКИ продължаваме да рисуваме и тази в неделя от 11.11 заедно с деца от неделното училище към варненския храм "Свети Никола" на ул. 27 юли в Духовнопросветния център "Свети архангел Михаил".

Отново каним деца, ученици, майки и татковци, баби и дядовци, лели и лелинчовци ..., великденчета, рождественчета, еньовчета, каравеловчета, мелпоменци, флейтисти, китаристи ... и всякакви други съ-деятели заедно да нарисуваме великденски честитки за най-обичаните, да измислим крилати пожелания за Възкресение.

Продължаваме да търсим съдействие за материалите: бял картон А4 от 160 гр., оцветители за латекст вместо водни боички, четки и различни други красотички за възкресенските КАРТИЧКИ ДОБРИНКИ. Повтаряме, че вярваме в добрата енергия на обичта и в реалната безкористна съпричастност към дълга да сме човеци.

Ето какво нарисуваха млади и стари през първата неделя.

02.04.2013

ВЕЛИКДЕНСКИ КАРТИЧКИ ДОБРИНКИ започваме да рисуваме в неделя - световния ден на здравето, от 11.11 заедно с деца от неделното училище към варненския храм "Свети Никола" на ул. 27 юли: няма варненец, който да не знае къде е магическият възрожденски двор.

Каним деца, ученици, майки и татковци, баби и дядовци, великденчета, рождественчета, еньовчета, каравеловчета, мелпоменци, флейтисти, китаристи ... и всички други съ-деятели заедно да нарисуваме празнични честитки за любими хора, да измислим сладкодумни пожелания за светло възкресение.

Търсим реално съдействие за осигуряване на материали: хартия, четки, водни боички и разни други красотички за възкресенските КАРТИЧКИ ДОБРИНКИ. Вярваме в добрата енергия на обичта и в реалната безкористна съпричастност към дълга да сме човеци.

25.03.2013

Хималайски кедър и ароматно дърво на име ПАГОН от Далечния изток, отгледано от семе, получено чрез международния обмен от Полша, посадихме на Благовещение в Празничната гора на Школата в Екопарк Варна. Зелената седморка от пет каравеловчета, две дами + двама озеленители и Валя, постоянната ни помощница от Парка, се погрижихме младите фиданки да заживеят в Розариума на прекрасната, вече възкръсваща Ботаническа градина. 

01.02.2013 - 01.03.2013 - 01.04.2013

Възкресенски маратон за доброто 2013


13.01.2013

150 години от рождението на Алеко Константинов

Свобода, честност и любов: девизът на Щастливеца, нравствената съвест на България.

А идеали трябват, Алексей. Те не са празна работа, както мисли жадната за облаги сволоч!

Из писмо на Алеко Константинов до неговия приятел Алексей

Идеали! Бошлаф! Личното наше земно доволство - ето идеала, който трябва да преследваме! (...) Туй борба обществена, идеали и не знам какви глупости - всичкото е бошлаф! (...) Докопа ли кокала - дръж! Хич недей му мисли от чия кожа се дерат тия левчаги! ... Тупай брашнения чувал, майка му стара, тупай! Той пуща (...) Народът е стадо, като му завъртиш сопата ...

Из писмо от бай Ганя до Константина Величкова

01.01.2013

След Рождество Христово и празничната новогодишна нощ - спорно начало на втората дузина от третото хилядолетие.

Здраве и успех в разпознаването и в следването на доброто.


Игнажден

Полазник в детската градина или за финала на деветия маратон за добротото.

Ако се питате какво общо има всичко това с литературата, която е фокус на Школата, вижте „Направи сам приказка” - наградата на групата лауреат, и перспективата, която чертае за усмивковците.

Никулден

Децата от група "Усмивка" на ОДЗ "Детски свят", Варна и учителките вълшебници Пенка Генадиева и Пенка Георгиева са безспорните победители в деветия маратон за доброто.

Честито, мъници:) Честито, колеги и приятели:) Добрите думи и светлите дела, които сътворихте за седмиците на Маратона, осияват с празнична вяра и надежда не само вашите бисерни сърца и души.

Благодарим ви, вдъхновени съ-творители на Усмивко Рулон Добрев.

Очаквайте клип за сътворяването на третия посланик на доброто и на изкуството.

Заповядайте на празничното гостуване на рождественчетата от Маратон 2012 и на Усмивко Рулон Добрев навръх Игнажден при всички групи от детската градина:)


13.11.2012

Честит Световен ден на ДОБРОТАТА.

Подарете цветя и си спомнете, че дори Мефисто е част от силата, която зло желае, а добро създава:)

Два пъти честито на всички маратонци от всички девет мараТОНа за ДОБРОто на Школата.


04.10.2012

Поличби и роене: за деня на музиката, на поезията и на новото начало в Школата.


30.09.2012

1 октомври - ден на музиката и на поезията: откриване на 2012-2013 в Школата.


26.09.2012

Отново дойде време за Рождественския маратон за доброто.

Припомняме на всички сладкодумци, които търсят предизвикателства, как в читанка мъдрият Йордан Радичков благославя първолак.

Ти държиш в ръцете си своята първа книга за четене.

Трудно ли е да се чете?

Четенето донякъде напомня хвърченето на птичето. Като размахва крилата си, птичето се държи с тях за въздуха. Така, като чете, човек се хваща за думите. Може да се каже, че по този начин той подхвърча от дума на дума, докато накрая започва да се рее свободно из своето четиво.

За какво може да служи четенето, приятелче?

Четенето, освен знания, възбужда и подхранва човешкото въображение, за да можеш, приятелче, с лекота да се издигаш до звездите или да се спускаш до дълбините на световния океан.

Желая ти добър път, приятелче, с твоята първа читанка!


22-23.09.2012

78-метрова рисунка на художници от 2 до 62, над 170 грамоти и много щастливи и усмихнати лица! Това е равносметката за Рулон Добри 2 от Фестивала на хвърчилата 2012. Деца, ученици, студенти, майки и бащи, баби и дядовци ... рисуваха край шабленския плаж в защита на червеногушата гъска, която, казват, била застрашена от изчезване точно толкова, колкото пандата.

Седмокласничката Криси Георгиева - най-ревностният член на Варненската литературна школа, стартира рисуването върху картонения рулон на 22-ри сутринта с прекрасен образ на застрашената птица. Щедри щарени длани на двойка студенти закриха първата сесия привечер. Малки и големи продължиха с много радост и на другия ден.

На финала Рулон Добри 2 бе сполетян от немислено зло: момчета нарисуваха схвастики. Разговарях с четиримата. Не подейства, не успях да мотивирам промяна. Прищя ми се да преобразя кръстовете. Бързо се отказах: би означавало да скрия глава в пясъка. Написах, повтарям и тук: И това го има! Хора, бдете, това са нашите деца!

Неочаквано, ала логично посланикът на доброто прояви вечното противоборство между добро и зло. Припомни, че те живеят у нас и не е лесно доброто да се устоява, нужна е непрекъсната работа. В Школата от работа не се боим и продължаваме не само въпреки лъжичката катран в кацата с мед, а и защото този факт от нашия свят иска допълнителна грижа. Добре дошъл е всеки нов и стар приятел, всеки борбен съ-деятел.

Както вече сте разбрали, има общо между литературата и птиците и това не е само Еньовският маратон през това лято! Грижата за себе си, за другия и за природата е ценност без давност за Школата. А снимките ... Знаете вече къде да ги търсите - във ФБ.


17.09.2012

Честит празник на всички - малки и големи, за които образованието и училището са много важни. Да стане знаково щастливото съвпадане на празника на вярата, надеждата, любовта и мъдростта с тазгодишното начало на учебната година.

Кой, защо и кога "веднъж завинаги" избра новата учебна година да започва на 15. септември и да продължава точно 9 месеца?

Какво значи и какво ще прави Ф и Н О в Школата през 2012-2013?


13.09.2012

Ф и Н О в Школата през 2012-2013.


30.08.2012

Още едно поощрение за Кристияна Георгиева от 7. клас на СОУ "П. Кр. Яворов", Варна - най-ревностния участник не само в Еньовския маратон за доброто 2012. Макар да не е същински пътепис, новият текст на Криси със снимка от училищно еко събитие, посветено на реална грижа за близката гора, е искрено и истинско признание за действена обич към природата

Когато бяхме четвърти клас, всеки месец ходехме на различни места с природна цел. Един път правихме къщички за птиците. Друг път почиствахме една огромна поляна. Всичко беше много хубаво, споделя Криси.

Много ни се ще да вярваме, че Криси ще успее да провокира възкресяване на традицията от начален курс и през новата учебна година в единственото, както твърди тя, еко училище във Варна - СОУ "П. Кр. Яворов".

До края на този маратон остават още само един пътепис и по- малко от месец. Новите творби следва да бъдат изпратени на познатия адрес prolitera67@gmail.com до 24:00 на 24.09.2012 и да бъдат посветени на вярата в себе си, в другия и в природата. Трите снимки са желана, но незадължителна илюстрация към текст от максимум 999 думи.


14.08.2012

Приключи първият специализиран тренинг за лауреати и изявени кандидат-маратонци от маратоните за доброто на Школата. За 22 академични часа, оформени в 11 занятия в Детския и средношколски отдел на Варненската библиотека "Пенчо Славейков", раздиплихме класически умения за правене на разказ.

За гостоприемството благодарим на приятелите от Библиотеката и конкретно на Румяна Йовева - директор на Отдела, очакваме още по- добри творби след тренинга:)


31.07.2012

Кристияна Георгиева от 7. клас на СОУ "П. Кр. Яворов", Варна е първият отличен участник в Еньовския маратон за доброто 2012. Тя изпрати много жив пътепис за свое пътуване до Турция във връзка с международен проект.

Почувствах се като птица в полет, представих си, че усещам вятъра и че летя безгрижно из света, реейки се и наслаждавайки се на това, което Бог е сътворил, възкликва тя, споделяйки как е преживяла своя първи полет със самолет.

Криси имаше обаче много трудности при изпращането на снимките. Още не се е научила да ги компресира и успя да приложи само две от трите, които бе приготвила. За компенсация предлага да я намерите във Фейсбук и да разгледате неозаглавения й албум. Профилът й е Krisi Georgieva.

Време е за втория пътепис, за второто предизвикателство към всички, които искат да разкажат и покажат своите пътешествия из България и света. Темата този път е Грижи се за себе си, за другия и за природата, а срокът е 24 август:)


14.07.2012

10 дни остават до крайния срок за първия пътепис от Еньовския маратон за доброто. Първата тема е за видяното и преживяното през Обичта към себе си, другия и природата.

Ако искате да си спомните модела за пътепис, влезте в маратонската фейс група. Там ще намерите както класически образци, така и забавни съвременни текстове за пътешествия.


11.07.2012

Тренингът "Четене с разбиране и писане с мерак" за лауреати и изявени кандидат-маратонци от 2011 и 2012 продължава всеки вторник и петък от 11:15 в Детския и средношколски отдел на Варненската библиотека "Пенчо Славейков".


06.07.2012

Започва тренингът "Четене с разбиране и писане с мерак": обучение за лауреати и изявени кандидат-маратонци от 2011 и 2012. На 10 юли от 11:00 в Детския и средношколски отдел на Варненската библиотека "Пенчо Славейков" ще договорим удобен график и ще разпределим лятната работа за най-ревностните и успешни маратонци от 2011 и 2012.


23.06.2012

Започна тримесечен Еньовски маратон за доброто. От Еньовден до Кръстовден деца, ученици и възрастни имат шанс да разкажат какво са видели и преживели през Лято 2012 и да се включат в надпревара за най-вълнуващ и най-впечатляващо илюстриран пътепис.

Ракурсът на този конкурс за пътеписи предлага да видим света през Обичта към себе си, другия и природата, Грижата за себе си, за другия и за природата и Вярата в себе си, в другия и в природата.

Спомнете си възторга на Алеко от Ниагара, проучете регламента и не забравяйте да снимате и да записвате впечатленията си, докато пътешествате:) Включете се, вълнуващо е, зарежда с радост и с наслада:)

Откъси от класически пътеписи, както и съвременни образци, ще публикуваме във фейс групата.


17.06.2012

Да почетем, като прочетем отново Андрей Германов: щеше да навърши днес 80. Отивам за четиристишията, прашинките ... И малко се страхувам за очарованието на спомена.

Малко искам на земята: да си лягам с чиста съвест.
Да не ме боли душата, да си лягам с чиста съвест.
И да мога всички болки аз пред всички да изкажа,
както казват ги децата. Да си лягам с чиста съвест.

Щастието е преодоляване - щастието не е цел.
Красотата няма граници - само ти търси я смел,
само огнено обичай, само щедро се раздавай -
във това е твойто щастие и е всъщност без предел.

Да, вярно, верността краси - човек красив е, щом е верен.
Дори до белите коси красив е той, ако е верен.
Ако е верен. Но кому? И всекиму ли да е верен?
И щом на себе си не си, кому тогава да си верен?


16.06.2012

Днес, 16 юни, отличени във Възкресенския маратон 2012 участници най после получиха своите грамоти и награди.

В книЖАРни ца „Жар-птица” се появиха обаче само четирима от възкресенците. Оказа се, че маратонците са не само много издръжливи, но и много динамични хора. Петко, Ива и Валентина Райкова – член на журито, празнуват края на поредната учебна година в Жеравна. Десислава Неделчева – също член на журито, пътуваше за Варна след успешна софийска премиера на „Източно време” - втората й книга, а Елена Владова – авторката на най- добрата маратонска приказка, бе потънала в морето на френския. Г-жа Диана Констадинова изпрати поздрави на всички и съжали, че няма как да бъде едновременно на две събития, а доц. Людмила Стоянова, третият журиращ, очевидно, както обикновено, е била така претоварена, че … Премиерата на нейната книга за Сирак Скитник, наречена „Изкуств о и публика”, беше радостно събитие около 24 май.

Двете най-малки маратонки – Дима и Йоанна, имаха обаче прелестна публика за своите приказки: съботничетата на книЖАРни ца „Жар-птица”. Бавно, но сигурно, те и родителите им изпълниха приказната книжарничка за поредното четене на най-новите приказки, акустирали в този светъл оазис на духа и на душата. Очаквайте поредното видео на Дима – майката на Йоанна, във Фейсбук.

Очаквайте и обявяването на Еньовския маратон 2012 – тримесечен, за 3 пътеписа със снимка (По една за всеки! Само една!).

И накрая. Всички, които не успяха да присъстват на днешния малък празник, могат да получат грамотите и наградите си през идната седмица от книжарни цата.


05.06.2012

Очаквайте до края на юни 2012

  • как почетоха, като прочетоха отново, Ангел Каралийчев каравеловчетата на г-жа Галина Кузманова от СОУ "Любен Каравелов", Варна. Часът и вълните остават същите: Свободен час, Радио Варна;
  • тримесечен Еньовски маратон за доброто 2012, посветен на грижата за себе си, за другия и за природата.

24.05.2012

Честит празник!

100-годишнината от рождението на Яна Язова - поетеса, белетристка и детска писателка, 120-годишнината от раждането на стихотворението "Върви, народе възродений" от Стоян Михайловски - най-обичаният празничен химн, и светлият трепет от настъпващия празник на нашите букви и на българската просвета и култура нарушават мълчанието в сайта на Школата.

Да ни е честит денят на Светите Братя Кирил и Методий, да са същински почитта и благодарността ни към делото им, да са поздравени учителите ни, да е подкрепен духът ни и да са про- светени делата, които правят живота ни.

Честит празник, приятели, съ-деятели, съ-мишленици и съ- творители, честит празник.

Щастлива случайност подреди точно днес на лавица в столичната Къща за птици школската ни книжка "ИГРАЧКА_ПЛАЧКА_1_2010" и сложи начало на живота й на националния книжен пазар. Пожелаваме си да носи празнична светлина на малки и големи с приказките и детските съчинения, които събира.

Човешка съпричастност към автори на Школата пренесе пак през този прекрасен месец май стихосбирката "CLAMOR CONCOMITANS" от Веселин Андреев и първия сборник с разкази "Тлеещи фитили" на Валентина Плачкинова в библиотеката на Българския културен център в Лондон. Пожелаваме на двамата автори да намерят своите фенове и в Албион.

30.04.2012

За юбилея на Петя Дубарова в инициативата "Да почетем, като прочетем" се включи и школа КЛАС. Девет деца от трети до шести клас прочетоха в ученическото предаване "Свободен час" на Радио Варна любими творби от обичаната поетеса.

Антония Димитрова, Елена Петрова и Мартин Неделчев от ОУ "П. Р. Славейков", Кристина Кирова от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", Матео Коранов и Ясмина Бранова от ОУ "Г. С. Раковски", Габриела Христова от ОУ "Ст. Караджа" и Патрик Живков от НГХНИ "Епископ Константин Преславски" направиха своя поетичен радио поклон на 29.04.2012.

Очаквайте снимките тук.

11.04.2012

Възкресенски маратон за доброто 2012

ЛАУРЕАТ приказник
Петко Паприков от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Варна за 9 отличени приказки: 7 с първа и 2 с втора награда
Отличени кандидат-маратонци

Кристияна Георгиева от 6. клас на СОУ "П. Кр. Яворов", Варна за най- активно комплексно участие и бързо творческо израстване по време на Маратона

Йоанна Кателиева от 2. група на ЦДГ в Детското градче на Варна
за най- малък умел разказвач на приказки с очевидна творческа перспектива
Дима Неделчева на 5 години от Варна за най-добра малка приказка с илюстрация
Елена Владова - журналист, писател, преводач, за най-добра авторска приказка
Ива Цветкова от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Варна за оригиналност
Диана Костадинова - главен учител в ОДЗ "Първи юни", за колегиална съпричастност
Отличени съ-деятели
Димитър Трайчев: Сталкер студио
Диляна Паскова: КниЖАРни ца "Жар-птица"
Илияна Йорданова: Игралница-занималница
Поздравяваме всички участници. Благодарим за съпричастното преживяване на седмото пътуване към света на добрите избори и дела, за споделените творчески опити и постижения. Благодарим и на всички съ-деятели и съ-мишленици на Маратона. Без тях не бихме могли да успяваме. Казваме само довиждане. Предстоят нови състезания:)
Изказваме благодарност на Мол Варна, че за втори път приюти маратон за доброто на Школата и осигури етапните награди на участниците.
Грамотите и наградите ще бъдат връчени на отличените през Светлата седмица.

07.04.2012 - Лазаровден

Възкресенски маратон за доброто 2012

Крайно класиране

ЛАУРЕАТ приказник
Петко Паприков от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Варна
Поздравяваме Петко с голямото постижение, вярваме в неговото творческо бъдеще.
Всички отличени ще получат своите грамоти и награди през Светлата седмица.

06.04.2012

Деветите отличени приказници

1. място
Кристияна Георгиева от 6. клас на СОУ "П. Кр. Яворов", Варна
2. място
Петко Паприков от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Варна
Ива Цветкова от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Варна
Поздравяваме отличените. Приветстваме всички, които имаха волята да работят докрай.

Награждаването, както досега, е от 16:00 в стаята на приказките: 2. етаж, Мол Варна.
Окончателното класиране и награждаването на лауреатите предстои.

30.03.2012

Осмите отличени приказници
1. място
Петко Паприков от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Варна
Виктория Славчева от 1. клас на СОУ "Найден Геров" и ДК "Игралница занималница"
3. място
Ива Цветкова от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Варна
Поздравяваме отличените - "старите" и новата Вики. Радваме се на всички кандидат-маратонци:)

Награждаването - както досега, е от 16:00 в стаята на приказките: 2. етаж, Мол Варна.
25.03.2012

Божидара, Калин, Яна, рожден ден на Соня и 3 оперени чимшира в Розариума - това е благовещенското преживяване в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА на ЕК ОПАРК ВАРНА през тази слънчева неделя.

24.03.2012

Отново сме в навечерието на Благовещение - празник на нравствената пролет. На 25.03.2012 от 11:30 в Екопарк Варна ще направим осмо поред садене в Празничната гора: дело на Школата и на Екопарка към СУ "Свети Климент Охридски".
Начинанието стартира на 25 ноември 2009 - деня на свети Климент, и продължава с ежегодно трикратно садене: на Благовещение, на 1 октомври - ден на българската поезия и международен ден на музиката, и на 25 ноември.
Традиция проявява почитта към делото на ПЪРВИЯ ЕПИСКОП НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК и желанието да сътворяваме предпоставки за празници на духа, душата и сърцето.
Мечтаем ГОРАТА да стане магнит, който измъква човека от стените на дома, за да посади дърво и за да празнува в съобщност, която цени хармонията между Земята и хората.
Безкористната помощ на Огнян Илиев - ръководител на Университетската ботаническа градина, има огромно значение за утвърждаването на традицията.
Каним всички, заедно да преживеем празника на нравственото възкресение.
23.03.2012
37 приказки за 7 седмици написаха участниците във Възкресенския маратон за доброто 2012, а 7 съботи преразказваха в стаята на приказките в Мол Варна за любовта, думите, грижата за душата, почитта, живота като свещен, щастието да даваш, радостта от истината.
До Цветница остават 3 приказни съботи за сладкодумниците, вдъхновени от Шехерезада, и 2 за измислячите, въодушевени от Ханс Кристиян Андерсен.
Най-стремително към лауреатски звания засега са се насочили Петко Паприков от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Кристияна Георгиева от 6. клас на СОУ "П. Кр. Яворов" и Йоанна Кателиева от 2. група на ЦДГ в Детското градче на града, но краят на маратона предстои, състезанието продължава, журито има още работа.
На Лазаровден ще бъдат обявени крайните резултати, а на Цветница ще наградим лауреатите и ще продължим благотворителния търг с рисунки от рождественския Рулон Добри.
За Великден договаряме боядисване на яйца с естествени бои, приготвяне на козунаци и празнуване в село Дъбовик, Добрич, а на самия Великден ще преживеем и виртуалната премиера на най-ярките сред отличените творби.
А ето и новонаградените разказвачи:)
Седмите отличени приказници
1. място
Петко Паприков от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Варна
Елена Владова - журналист, писател, преводач
2. място
Кристияна Георгиева от 6. клас на СОУ "П. Кр. Яворов", Варна
Диана Костадинова - главен учител в ОДЗ "Първи юни"
3. място
Ива Цветкова от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Варна
Поздравяваме отличените. Радваме се на израстването на участниците: фантазията им избуява, опитът им расте, словото им о- чуднява света все по-впечатляващо:)

Награждаването - както досега, е от 16:00 в стаята на приказките: 2. етаж, Мол Варна.
20.03.2012
Вчера, 19.03.2012, приключи
индивидуалното обучение на Георги Шопов - седмокласник от СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Варна и първи победител в първия ученически маратон за доброто, както и носител на втора награда от единствения досега еньовски маратон.
Тренингът "Четене под дъгата" - четене с разбиране и писане с мерак, бе част от еньовската награда на момчето. Стигнахме до финала с големи прекъсвания и непланирано сегментиране, но ефектът е налице: Гого безпогрешно сваля цветовете на дъгата, за да прояви и осмисли направеността на художествения текст.
Редактирането на дузината разкази за доброто засега остава на заден план, има вероятност да се върнем към тях през лятото.
17.03.2012
Шестите отличени приказници
1. място Петко Паприков от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Варна
2. място Кристияна Георгиева от 6. клас на СОУ "П. Кр. Яворов", Варна
3. място Ива Цветкова от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Варна
Поздравяваме всички кандидат-маратонци.
Награждаването - както досега, е от 16:00 в стаята на приказките: 2. етаж, Мол Варна.
15.03.2012

Вчера, 15.03.2012, започна поредната съвместна дейност на Варненската литературна школа за ученици и Детски клуб „Игралница занималница”, Варна.

В две демонстрационни занятие за четене с разбиране и писане с мерак се включиха деца от подготвителна група до 4. клас.

Днес пристигна първата приказка:) Написа я Виктория Славчева от 1. клас на СОУ ”Найден Геров”.

Браво, Вики:) Радваме се, приятели:)

Заедно постигаме повече и работим по-добре:)


12.03.2012

Преполовихме поредния възкресенски маратон. Тече шестата седмица, остават три.

До този момент в дългото състезание се включиха 28 приказки. Йоанна - най-малката измислячка на приказки, е на 4 години и 10 месеца, а сред големите продължава участието си Диана Костадинова – главен учител в ОДЗ „Първи юни”, Варна.

Макар по-често камерно, в стаята на приказките успешно продължава и съботното състезание за сладкодумни наследници на Шехерезада.

Както досега, срокът за новите творби е полунощ в сряда, а поредната приказна събота започва в 16:00 на 2. етаж в Мол Варна. Темата и подробностите от регламента можете да си припомните тук.


10.03.2012

Петите отличени приказници

2. място Петко Паприков от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин"

3. място Диана Костадинова - главен учител в ОДЗ "Първи юни"

Поздравяваме кандидат-маратонците. Волята им за успех впечатлява. Награждаването на отличените е от 16.00 в стаята на приказките на 2. етаж в Мол Варна


03.03.2012

Четвъртите отличени приказници

1. място Петко Паприков от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин"

2. място Кристияна Георгиева от 6. клас на СОУ "П. Кр. Яворов"

2. място Йоанна Кателиева от 2. група на ЦДГ в Детското градче на Варна

Поздравяваме кандидат-маратонците. Довчерашните и днешните:) Радваме им се. Награждаването на отличените е от 16:00 в събота в стаята на приказките в Мол Варна.


24.02.2012

Третите отличени приказници

1. място Петко Паприков от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин"

2. място Кристияна Георгиева от 6. клас на СОУ "П. Кр. Яворов"

Поздравяваме кандидат-маратонците. Радваме се на волята им за успех.
Награждаването на отличените е от 16:00 в събота в стаята на приказките в Мол Варна.

17.02.2012
Вторите отличени приказници
1. място Петко Паприков от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Варна
2. място Ива Цветкова от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Варна
3. място Кристияна Георгиева от 6. клас на СОУ "П. Кр. Яворов", Варна
Специални поощрения за мъниците Кристина и Димитър. Щастливи сме, че се включиха.
Поздравяваме всички кандидат-маратонци. Подкрепяме волята им за успех.
Награждаването на отличените е от 16:00 в събота в стаята на приказките в Мол Варна.

Чудна изненада - 17 февруари: международен ден на доброто:)

Каква радост за Школата:) Разпознаваме петгодишните усилия на нашия проект без край "Маратон за доброто" сред ручейчетата, родили новия международен празник - на спонтанното добро, белязано от безкористност и обърнато към всеки от нас, човеците:)

Честит празник, приятели. Съ-мишленици, съ-творители и съ- деятели на доброто:) Не сме сами. И видно, не сеем на камък.


12.02.2012

Стартира маратонското четене за доброто в книЖАРница Жар- птица и състезанието за разказвачи в чудната стая на приказките. Узнайте и вижте какво се случи на двете места, как се подредиха кандидатит-наследниците на Шехерезада.


Първите отличени кандидат-наследници на Ханс Кристиян Андерсен.

1. място

Петко Паприков

6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Варна за приказката „Пътищата на доброто”

Дима Неделчева на 5 години от Варна

Отличие за талантлива най-малка художничка разказвачка, сътворила приказка с илюстрация „Кокошка, крокодил и крак”, за родителите отличници и за учителката творец

Ива Цветкова от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", Варна

Отличие за шарения сюжет с бодлив финал на „Една приказка за любовта”

Ованес Дикран Салбашан на 6 години от Варна

Поощрение за талантлив малък художник разказвач и мечтател за приказката с илюстрация "Вълшебният дъжд”

Ирина Димитрова от 8. клас на 1. ЕГ, Варна

Отличие за оперативна сръчност, проявена чрез приказката „Любовта е по-силна от всичко.”

Кристияна Георгиева от 6. клас на СОУ "П. Кр. Яворов", Варна

Отличие за това, че знае как да се учи и че иска да се учи как да мечтае според приказката „Щастливият човек”

Мирела Шидерова от 6. клас на СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин"

Поощрение за включване с приказката "Тяхната любов”

Анна Цекова

Отличие за родителска съпричастност, проявена чрез приказката „Дървото на живота”

Поздравяваме всички участници, радваме се на пъстрите постижения в приказките им. Пожелаваме маратонска воля за успех. Награждаването ще стане на 11.02.2012 от 16:00 в стаята на приказките на 2. етаж в Мол Варна.


09.02.2012

През първата седмица от Възкресенския маратон за доброто 2012 пристигнаха 9 приказки: 2 на деца от детски градини, 1 от родител и 6 на ученици от 6. до 8. клас. На ход е журито. Оценките му ще станат известни до 10:00 на 11.02.2012.


08.02.2012

Възкресенски маратон за доброто 2012: Трифоновден - Великден
Приемането на приказки по тема 1. - любовта в живота на човека, продължава до 24:00.


04.02.2012

Днес, 04.02.2012, е рожденият ден на сайта. Навършва 4 години. Много са, но редизайнът ще почака.

Благодаря на Атанас Георгиев от BGpro.com, който акушира раждането и контролира реда във виртуалния дом на Школата.

Бутоните за връзка с ФБ са свеж подарък за стареца, инсталиран в навечерието на празника:).


03.02.2012

Радио, приказки, Школа, флейта, кокошка, крокодил и крак

Цветан - на ски, Борислав - талантлив интроверт, Ива, Дима, Wiktoriika Xakxamaneshiiyan - болни ... До Радио Варна стигнаха две от децата творци - Димана и Виктория.

Мисията на Школата, проекта без край Маратон за доброто и седмото му издание - Възкресенския маратон 2012, споделеното от Вики за рисунката й върху Рулон Добри от Рождественския маратон 2011, розовата й приказка, приказката на Дима за кокошката, крака и крокодила, която се опитах да преразкажа, и прекрасното изпълнение на флейта от Димана ...

Благодаря ви, деца, благодаря ти, Светла, за съ-причастното съ- действие към творчеството, доброто и усилията да ги множим:)


01.02.2012

Днес стартира Възкресенският маратон 2012

Той е седмият Маратон за доброто на Школата.

Още сутринта ни потърси г-жа Луиза Каспарян - началник на отдел "Социални дейности и жилищно настаняване" в Община Варна. Благодарим й за харесването, което сподели, за подкрепата, която изрази. Да се чувстват добре дошли в Школата и децата и семействата, с които дирекцията работи.

Всички съ-причастници на Школата и на Маратона са добре дошли на събитията и в дейностите ни:) И само от тях зависи кога коя роля ще изберат - на участници или на гости:) Еднакво желани са:)


30.01.2012

До старта на Маратона има цели 2 дни, а вече пристигнаха 2 приказки, едната с илюстрация.


26.01.2012

Възкресенски маратон за доброто 2012 - Регламент


21.01.2012

Факт е и втората заявка за радио участие в "Да почетем, като прочетем": клуб "Мелпомена" - асоцииран член на Школата, анонсира радио проява на почит към Паисий. Поздравяваме театралите от СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин" и г-жа Валентина Райкова за поредното включване в Инициативата.


18.01.2012

Пристигна първата заявка за радиоучастие в "Да почетем, като прочетем". Вижте графика, изберете автора, ангажирайте възможността. В синьо са имената на творци, за които вече има кандидати.

Светкавично реагираха от варненската школа КЛАС. Избраха юбилея на Петя Дубарова. Благодарим на Ивелина Бояджиева за доверието да вървим заедно в почитта към творците на словото.


09.01.2012

Стартира тренинг „Под дъгата” за четене с разбиране и писане с мерак.

Занятията започват от февруари.

Подходящи са за седмокласници и зрелостници, за малки и големи творци на словото.

Тренингът се основава на специална методика. Тя съответства на международното изследване на ученическите постижения, известно като PISA. Прилага се от специално подготвени учители. Обслужва изпитите по БЕЛ след 7. - преразказ на неизучаван художествен текст, и след 12. клас - създаване на аргументативен текст.

Графикът, залите и цените съответстват на потребностите и на възможностите.


03.01.2012

Българските писатели, които ще почетем, като прочетем отново през 2012.


01.01.2012

Честита Нова година, човеци :) Бъдете здрави, обичайте се и всяка сутрин си казвайте, че светът зависи и от нас:)Към началото на страницата

© 2008-2019, Варненска литературна школа за ученици - Всички права запазени Сайтът е изграден от BGpro.com